Nexus Career Path
"What do you want to be when you grow up?"
We all encounter the question "What do you want to be when you grow up?" from the early years of our education, and perhaps even before we start primary school. This question always lingers in our minds, but especially during the adolescent years of middle and high school, few of us have a clear idea of what we want to do in the future.
Erik Erikson, a pioneer in developmental psychology, emphasizes that the answers young people give to questions like "Who am I?", "What are my values?", and "What do I want to do in life?" during adolescence and university directly influence their career development.
In Turkey, due to the exam system, students often enter university departments based not on their desired fields but on where their exam scores allow. Because students don't adequately question which professions truly match their talents, they often perform averagely in their careers later on.
"Büyüyünce Ne Olmak İstiyorsun?"
Hepimiz eğitim hayatımızın ilk yıllarından başlayarak hatta daha ilkokula bile belki daha başlamadan önce en çok bu soru ile karşılaşırız. ‘Büyüyünce Ne Olmak’ istediğimiz hep kafamızı kurcalar ama özellikle ortaokul ve lise çağları gibi ilk gençlik yıllarında çok azımız net olarak ileride ne yapmak istediğimizle ilgili fikir sahibi oluruz.
Gelişim Psikolojisinin öncülerinden Erik Erikson kişilerin hayatındaki farklı evrelerden bahsederken özellikle lise ve üniversite çağındaki gençlerin "Ben kimim?", "Değerlerim neler?", "Hayatta ne yapmak istiyorum?" sorularına verdiği cevapların kariyer gelişimini doğrudan etkilediğini vurgular.
Türkiye’deki sınav sisteminden de dolayı öğrenciler çoğunlukla istedikleri bölümlere değil daha çok puanlarının tuttuğu bölümlere ve üniversitelere giriyorlar. Öğrenciler kendi yetenekleri hangi mesleklere gerçekten uygun yeterince sorgulamadığı için sonrasında iş hayatında da ortalama bir performans sergiliyorlar.
In choosing a profession, it becomes crucial for students not only to explore different careers but also to recognize their own competencies and choose professions that align with their skills and behaviors.
We all exhibit strong qualities in different areas, and finding success in careers that align with these strengths is key. Otherwise, settling for average performance may hinder our ability to find fulfillment in our work beyond just earning a living. Understanding ourselves early—our strengths and limitations—empowers us to make informed decisions in life.
Meslek seçiminde öğrencinin meslekleri tanımasının yanı sıra kendi yetkinliklerinin farkına varması ve kendi yetkinlik ve davranışlarına uygun olan meslekleri seçmesi önem kazanıyor.
Hepimiz farklı alanlarda güçlü özellikler sergileriz ve bu alanları kullanacağımız meslekler seçtiğimizde de başarıya ulaşırız. Aksi takdirde ortalama performans sergilemekte öteye gidemeyiz ve işimizi sırf para kazanma aracı olarak görerek mutlu bir şekilde çalışamayabiliriz. Kendimizi ne kadar erken tanır, güçlü alanlarımızın ve kısıtlarımızın farkına varırsak hayatta da doğru kararlar almaya başlarız.